Moet ik migreren naar Magento 2?

Alhoewel Magento 1 tot eind van dit jaar – 2018- nog wel wordt ondersteund door Magento.com, is het toch verstandig zijn om nu al na te denken over een migratie naar Magento 2. Want hoe langer en meer je investeert in je Magento 1 webwinkel, des te hoger zijn straks de kosten als je toch overgaat naar Magento 2.

 

Want eerlijk is eerlijk: Als je webwinkel succesvol is, dan kom er een dag dat je de overstap moet maken.

Ga ik hier een opsomming maken van de voordelen van Magento 2?

Nee, dat ga ik niet doen. Eerlijk gezegd vind ik de voordelen van Magento 2 ook teveel voor de hand liggen: Magento 2 werkt kortgezegd soepeler, sneller, veiliger. Maar duh: het zou raar zijn als dat allemaal niet het geval was.

 

Immers, alle nieuwe software werkt beter dan de vorige. Net als: Alle nieuwe televisies hebben beter beeld dan de vorige modellen. En elke auto is veiliger en zuiniger dan zijn voorganger.

 

En dat geldt ook voor Magento 2.

Voor ons techneuten is het van belang dat de code base van Magento 2 is helemaal vernieuwd, maar dat vind je waarschijnlijk net zo interessant als de samenstelling van de metselspecie van je nieuwe opslagloods… (Als de muren maar blijven staan toch?)

 

Trouwens: Hoe omvangrijk is een overstap?

Van Magento 1 naar Magento 2 overstappen is geen kwestie van een simpele upgrade zoals we die deden van bijvoorbeeld 1.8 naar 1.9. Een overstap naar Magento 2 betekent het (laten) bouwen van een nieuwe site. Het is niet anders. Nieuwe site, nieuwe extensies, redesign, alles. Dus volop redenen om wel te gaan nadenken over hoe je de overstap naar Magento 2 gaat maken.

Zo’n migratie heeft wel wat haken en ogen. Want naast de klant- en productinformatie heb je waarschijnlijk nog tal van andere functies in je webwinkel, die je ook in je nieuwe Magento 2 webwinkel terug wilt zien. Ook die onderdelen moeten we migreren of opnieuw bouwen.

 

Er zijn ook voordelen: Een overstap naar Magento 2 is het ook het uitgelezen moment om alle extensies die je hebt aangeschaft of laten bouwen nog een goed tegen het licht te houden: gebruik je ze nog, zijn er inmiddels betere alternatieven? Dat zijn best zinnige vragen die je je zou kunnen stellen. Immers: Alles wat niet mee hoeft bespaart kosten.

En dan hebben we het al over de kosten.

Magento 2 is net als Magento 1 toonaangevende e-commerce software, maar je weet: goedkoop is het allemaal niet. En Magento 2 is -we zijn weer eerlijk- duurder dan Magento 1. Extensies zijn duurder, ontwikkeltijden zijn wat langer, dus er is maar weinig dat lijkt op een dubbeltje of op een eerste rij.

 

Ik ga hier geen prijzen noemen. Want voordat je het weet zet ik hier een prijs neer voor een Mercedes en heb jij een Volkswagen Polo-prima auto!-  of andersom. Het gaat er om dat je de webwinkel krijgt die bij je onderneming en ambities past.

Dus als ik hier prijzen neerzet, schep ik verkeerde verwachtingen en dat is niet de bedoeling. Ook al weten we dat voor een professionele Magento webwinkel prijzen gelden die je ook in auto brochures tegen komt.

De vergelijking met een auto gaat ook op als je het over afschrijving hebt. Als het goed is, heb je in je achterhoofd altijd wel eens gedacht over de investering die je doet in je website. Die investeringen leveren geld op, maar kennen ook een afschrijving.

 

Als je nieuwe banden koopt voor je auto., weet je meteen: over 30.000 kilometer moet je weer. En als je een beetje sportieve rijder bent, dan zie je vaker het TyreCentre van binnen dan de mensen die wat langzamer optrekken met hun auto (en vaak ook wat langzamer optrekken in hun business, maar dat terzijde…)

 

En zo werkt het ook met webwinkels. Software gaat niet eeuwigdurend mee en vaak gaat oude software tegen je werken. Je gaat functies missen, of je beseft dat veiligheid wel eens een grotere rol zou kunnen gaan spelen in de toekomst. En op een bepaald ogenblik zijn voor je webwinkel de onderdelen op. Dus in je achterhoofd weet je wel dat er altijd nieuwe kosten komen. Zeker als je de gang er lekker in wilt houden. (In dat geval zou je ook eens kunnen kijken bij onze hosting oplossingen)

Dus wordt het tijd om verstandige beslissingen te gaan nemen. Bedenk daarbij wel dat je waarschijnlijk meer geld hebt verdiend met je website, dan met je auto. Dus een hele onhandige investering is het allemaal niet geweest.

Dus je gaat over naar Magento 2?

Lijkt mij heel verstandig. Je moet toch een keer. En bovendien: ben jij het type dat graag achter in de rij staat? Nee toch?

Neem daarom eens contact op met ceezoo. Wij kunnen je adviseren over welke stappen je nu zou kunnen nemen zodat het straks geen haastklus is met alle risico’s van dien…

douwe van der baan

ceezoo is meer dan 25 jaar ICT ervaring

Ceezoo eigenaar Douwe van der Baan is sinds 1996 actief als internetspecialist, eerst vooral als ontwikkelaar, maar door ervaring en de vele meer of minder complexe trajecten gegroeid naar generalist. Door techniek en marketing te koppelen ontstaat de synergie die nodig is voor het opzetten van succesvolle webshops. Douwe werkte voor onder meer de Postbank/ING, ontwikkelde de eerste nationaal bekende Stemwijzer, maar was ook senior projectmanager en business unit manager bij onder meer Wegener Multimedia en bookedoo.

 

 

Ceezoo werkt met drie medewerkers aan de realisatie van je webwinkel en maakt daarnaast gebruikt van de kennispartners in een ruim netwerk van SEO  specialisten, designers en andere new-media en business specialisten.