Douwe van der Baan studeerde rond 1990 Geschiedenis en Maatschappijleer aan de Noordelijke Hogeschool Friesland en kwam daar in contact met Klaas Bruin, Ron Barendsen en Henk Smit van Bens Simulaties. Zij zochten een tekstschrijver voor educatief computerondersteund leermateriaal. Douwe schreef diverse leer- en studieboeken in opdracht van Bens en Klaas Bruin en werd later vennoot in Bens Educatieve Software.

Vanuit Bens werden talloze computerondersteunde lespakketten ontwikkeld in opdracht van onder andere PRINT (Project Innovatie en Technologie) en de toenmalige Postbank. Deze laatste verspreidde software voor economisch onderwijs via zogenaamde bulletin boards. De software  werd volop gebruikt op de eerste innovatieve scholen die computer ondersteund onderwijs omarmden. Bens was een voorloper op dit gebied.

In 1996 kwam Microsoft met de scripttaal ASP op de markt, waarmee op relatief eenvoudige wijze interactieve en database-gestuurde  websites konden worden ontwikkeld. Bens Educatieve Software hield zich ondertussen al meer bezig met het opkomende internet. Voor diverse instanties werden interactieve applicaties gemaakt, zoals de discussietool Brabantwijzer die Brabanders liet meepraten over de ontwikkeling van Noord-Brabant.

Met de komst van ASP werd het mogelijk om snel meer complexe applicaties te bouwen. Bens Software ontwikkelde diverse applicaties voor onder meer online vacaturebanken, intranet en extranet systemen en ook de eerste nationaal bekende Stemwijzer werd door Bens ontwikkeld.

Bens ontwikkelt zich in de jaren daaropvolgend tot full-service internet dienstverlener. Met behulp van Microsoft Commerce server werden de eerste webwinkel ontwikkeld, onder meer voor de Friesland boekhandel Afûk en tal van  ondernemingen in het gehele land. Bens had tien werknemers toen het in 2000 is verkocht aan Faber Reclame, dat door ging onder de naam Bens Marketing.

Vanaf 2001 tot 2006 was Douwe van der Baan werkzaam als senior project manager bij het mediaconcern Wegener Emedia in Amsterdam. Wegener had belangrijkste posities met Autotrack in de automotive markt, Jobtrack, maar ook sites als Kleintjesmarkt, Mensenlinq werden vanuit Amsterdam geïnitieerd en ontwikkeld. Als senior project manager was Douwe verantwoordelijk voor inkoop van ICT en projectmanagement voor complexe integratie projecten.

In 2006 werd Douwe -inmiddels terug naar zijn Friese- roots business unit manager bij Bookedoo/Vinea in Sneek. Onder zijn leiding werd een site ontwikkeld en in de markt gezet bestemd voor verhuurders van vakantiehuizen, groepsaccommodaties en vakantieboten. Daarnaast werd door Bookedoo eigen reserveringssoftware ontwikkeld voor de recreatiebranche.

in 2009 begint Douwe toch weer zijn eigen onderneming: Ceezoo. Ceezoo specialiseert zich in webwinkels voor MKB en maakt daarbij gebruik van Magento als applicatie. Door deze specialisatie ontwikkeld Ceezoo zich als een full service e-dienstverlener voor web-winkeliers.